Savonlinnan kaupungin yrityspalvelut toteutti elo-syyskuussa vuosittaisen tilannekuvakyselyn savonlinnalaisille yrityksille. Kysymykset oli räätälöity yhdessä alueen elinkeinoelämän järjestöjen kanssa. Kyselyyn saatiin kaikkiaan 95 vastausta, joka vastaa noin 4 prosenttia Savonlinnan yrityksistä. Vastaajamäärä on linjassa aiempien vuosien kyselyjen kanssa.
Yritykset ennakoivat liikevaihdon kasvua, toiveena kaupungin yrityspalveluiden antama tuki liiketoimintojen edistämiseen
Kyselyyn vastanneista noin 40 prosenttia ennakoi liikevaihdon kasvua vuosina 2025–2027. Vain 11 prosenttia vastaajista arvioi, että heidän toimintansa supistuu merkittävästi tai uhkana on liiketoiminnan loppuminen. Yrittäjien näkymät tulevaisuuden osalta ovat positiivisemmat, kuin esimerkiksi vuosi sitten. Tällöin noin 21 prosenttia vastaajista arvioi, että toiminnat supistuvat tai uhkana on toiminnan loppuminen.
Savonlinnan yrityspalveluiden strategisia painopisteitä arvioitaessa tärkeimmäksi nousi paikallisen markkina-alueen kasvun tukeminen (ka: 3,8), vapaa-ajan asumiseen ja matkailuun liittyvien liiketoimintojen edistäminen (ka: 3,4), laadukkaat omistajanvaihdospalvelut (ka: 3,1), viennin ja kansainvälistymisen edistäminen (ka:3,0) sekä laadukkaat yrityspalveluiden neuvontapalvelut yli kolme vuotta toiminnassa olleille yrityksille (ka: 2,9). Vastanneet yritykset ovat valtaosin olleet toiminnassa yli viisi vuotta, joka näkyy tuloksissa omistajanvaihdosten tärkeytenä ja toisaalta alkavien yritysten neuvontapalveluiden hieman pienempänä kiinnostuksena tulevaisuuden osalta.
Pienyrittäjät kaipaavat koulutusta ja verkostoitumista
Koulutusten tai tilaisuuksien aiheiksi vastaajat ovat ilmoittaneet yrityksille suunnatut kehittämis- ja investointituet, saman alan yrityksien verkostotoiminnan esim. teknologia- tai matkailualalla, tuotteiden myynnin ja markkinoinnin kehittämisen sekä yrityksen digitaitojen parantamisen. Kaupungin ja yrityspalveluiden toiminnan osalta suurin kritiikki kohdistuu pienempien palvelualan yritysten huomiointiin. Erityisesti 1–2 henkeä työllistävät yritykset toivovat erilaisia matalan kynnyksen koulutuksia ja kursseja sekä verkostoitumista.
- Käymme kyselyn tulokset läpi elinkeinoelämän järjestöjen, Samiedun ja Itä-Savon Uusyrityskeskuksen kanssa. Siinä yhteydessä pitää ratkaista, kuinka esimerkiksi pienille palvelualan toimijoille voitaisiin viestiä aiempaa kohdennetummin koulutusmahdollisuuksista, toteaa elinkeinoasiantuntija Janne Tarima.
Kaupungin päätöksentekoa arvioitaessa 34 prosenttia arvioi tilanteen pysyneen ennallaan, noin 20 prosenttia arvioi päätöksenteon kehittyneen jonkin verran tai merkittävästi parempaan suuntaan. Noin 16 prosenttia arvioi kaupungin päätöksenteon kehittyneen yrityksien näkökulmasta jonkin verran huonompaan suuntaan.
Säännölliset tapaamiset erittäin tärkeitä
Yrityspalveluiden viestintää arvioitaessa tärkeimmiksi viestintäkanaviksi nousivat uutiskirje (ka: 3,1) sekä kasvokkaiset verkostotapaamiset oman toimialan sisällä olevien yritysten kesken (ka: 2,8). Kaupungin omaa markkinointia ja viestintää toivotaan parannettavan ja kohdennettavan aiempaa tehokkaammin.
Vastaajat pitävät erittäin tärkeänä säännöllistä vuoropuhelua ja tapaamisia yrittäjien sekä yrityspalveluiden viranhaltijoiden välillä. Kyselyyn osallistuneista 46 prosenttia nosti neuvontatapaamisessa tärkeimmäksi aiheeksi yritystoiminnan kehittämisen ja 36 prosenttia investointihankkeiden suunnittelun.
Savonlinnan kaupungin elinkeinojaosto kävi kokouksessaan tuloksia läpi tiistaina 15.10. Kyselyn tuloksista tehty materiaali löytyy elinkeinojaoston pöytäkirjasta § 144 linkki: https://savonlinna.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2024542
Elinkeinoelämän järjestöjen kanssa kokonaisuutta käydään läpi joulukuussa pidettävässä aamukahvitilaisuudessa.
Lisätiedot kyselystä: Elinkeinoasiantuntija Janne Tarima p. 050 465 7574
Vastaajien taustatiedot:
- Kyselyyn vastaajista noin 84 prosenttia on toiminut yrittäjinä yli viisi vuotta ja 1–3 vuotta yrittäjinä toimineita on noin 9 prosenttia vastaajista. Alle vuoden toimineita yrittäjiä on mukana vain yksi prosentti vastaajista.
- Noin kolmannes (34 %) vastaajista ilmoitti yrityksensä tämänhetkisen liikevaihdon olevan alle 100 000 euroa vuosittain. Toinen kolmannes (34 %) ilmoitti liikevaihtonsa olevan noin 100 000–500 000 euroa vuosittain.
- Valtaosa vastaajista on pieniä 1–2 henkeä työllistäviä yrityksiä, joita oli 56 prosenttia vastaajista. 3–10 henkeä työllistäviä yrityksiä on vastaajista noin 25 prosenttia ja 11–30 henkeä työllistäviä noin 13 prosenttia.