Linnakaupungin tarina -mobiilikierros on uudenlainen, omatoiminen matkailutuote Riihisaaren ja Olavinlinnan ympäristössä. Kierroksessa yhdistyy sulavasti uusi teknologia, historiaan pohjautuvat tarinat sekä luonnossa liikkuminen.

Tiedätkö, kuka on Juutas Käkriäinen? Tai missä oopperajuhlien perustaja Aino Ackté availi ääntään? Entä mikä merkitys oli linnan malmilla, tai missä kulki vanha lossiväylä? Heittäydy tarinoiden vietäväksi ja tule kuulemaan, mitä kerrottavaa muun muassa Joel Lehtosella, Aino Acktélla tai vaikkapa Kaisa Kellotornilla on linnakaupungin synnystä ja sen eri vaiheista.

Erik Axelssonista Aino Ackteen: Linnakaupungin tarina -mobiilikierroksessa yhdistyy sulavasti uusi teknologia, historiaan pohjautuvat tarinat sekä luonnossa liikkuminen. Olavinlinnan valtakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön sijoittuva reitti on oiva tapa nauttia ainutlaatuisesta miljööstä samalla, kun voi heittäytyä videoiden avulla mukaansatempaaviin tarinoihin Savonlinnan kaupungin synnystä ja eri vaiheista. Kohtaukset on käsikirjoittanut kirjailija Juha Hurme ja näyttelijätyöstä ja ohjauksesta vastasi Savonlinnan teatteri.

”Kierros sisältää kahdeksan noin 2–3 minuutin mittaista humoristista, viitteellisesti aikakauteensa sidottua elokuvan tyylilajiin puettua lyhytdokumenttia”, kuvailee ohjauksesta vastannut teatterin johtaja Jouni Rissanen.

”Kierros on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka luontopolulle ja luonnossa liikkumiseen on mahdollista yhdistää korkeatasoista taidetta. Kierros tarjoaa korkealaatuisen ja viihteellisen tavan tutustua kaupungin historiaan ja sopii kaikenikäisille, niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Kaikkien videoiden taustalla on aina myös faktaa”, kertoo Luonto-Saimaa-hankkeen projektipäällikkö Jenni Mikkonen.

Reitti tarjoaa myös hieman erilaisen perspektiivin tutustua linnan ympäristöön ja ulottaa matkailukeskittymää myös sillan toiselle puolelle, Kyrönniemen ja Mallatsaaren kärjen upeisiin maisemiin. Reitin pituus on noin 1,8 km, ja pieni osa reitistä kulkee haasteellisessa maastossa, Kyrönniemen kalliolla ja Mallatsaaressa, joten varovaisuutta reitillä liikkuessa tarvitaan.

”Tarkoitus on nyt ensimmäisen kesän aikana kerätä reitiltä kokemuksia ja parannustarpeita maastossa, toiveena saada jatkossa polut ja haastavat kohdat paranneltua”, jatkaa Mikkonen.

Kierroksen aloituspaikka on Riihisaaren pihalla oleva kyltti, jossa on ohjeet SALMI AR -sovelluksen lataamiseen. Sovelluksessa oleva kartta opastaa liikkumaan reitin läpi pisteeltä pisteelle, jolloin kierroksen sisällöt tulevat katsottavaksi oman puhelimen näytölle.

Sovelluksesta vastaa kuopiolainen matkailun digitalisoimiseen erikoistunut Salmi Platform Oy, ja videotuotannon hoiti paikallinen Savo Films Oy. Vastaavanlaisia elämyskierroksia löytyy usealta paikkakunnalta eri puolilta Suomea.

Kierros on Savonlinnan kansallisen kaupunkipuiston ensimmäisiä kehittämistoimia ja ensimmäinen pilottireitti alueella. Savonlinnan kansallisen kaupunkipuiston teema on Saimaan linna- ja norppasaaristokaupunki.

Kierroksen on toteuttanut Luonto-Saimaa-hanke, jota rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto EAKR-aluekehitysrahastosta (80 %).

Lisätietoja antaa:

Susanna Peura, Savonlinnan Hankekehitys Oy, susanna.peura@savonlina.fi, p. 040 1525111
Nita Silvennoinen, Savonlinnan Seudun Matkailu Oy, nita@visitsavonlinna.fi, p. 044 5423904

Luitko jo nämä?