Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden merkeissä haetaan Saimaan alueen tapahtumiin sisältöjä, joissa ruokakulttuuri ja taide kohtaavat.

Osana juhlavuotta halutaan tarjota eri toimijoille mahdollisuus luoda ja toteuttaa uusia, ruokamatkailua ja kulttuurisisältöjä yhdistäviä tapahtumia Saimaan seudulle.  

Kyseessä voi olla esimerkiksi paikallisen ruoan tuominen osaksi kulttuuritapahtumaa, taiteellisen sisällön tuottaminen ruokatapahtumaan tai ruokaa ja taidetta yhdistävän elämyksen tuottaminen.

Alueen tapahtumien osana toteutettavat sisältöpilotoinnit valitaan hakemusten perusteella ja toteutetaan ostopalveluna. Haku on suunnattu paikallisille toimijoille (Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo).


Meneillään on haku syys-joulukuun tapahtumiin

Jo 15 Taste Saimaa -pilotointia on toteutettu kolmessa maakunnassa. Tapahtumissa on tavoitettu yli 7 000 osallistujaa. Syys-joulukuun pilotoinnit valitaan elokuussa.

Hakuaika 4.6. – 23.8.2024

Valinnoissa arvioidaan sisällön soveltuvuutta, kiinnostavuutta, toteutuksen edellytyksiä, olemassa olevia referenssejä sekä toteuttajan ammattimaisuutta. Valinnan ehtona on, ettei Taste Saimaa -sisältöpilotoinnista peritä erillistä maksua kokijoilta/kävijöiltä ja toteutuksessa huomioidaan terveysturvallisuus. Saimaa European Region of Gastronomy Management Project vastaa hakemuksien käsittelystä ja valinnoista.

Savonlinnan seudulla jo useita pilotteja

Edellisissä, kesäkaudelle kohdentuneessa tapahtumahaussa ja Koko Saimaa Saunoo -tapahtumahaussa seudultamme oli mukana useita toimijoita. Toteutukseen valittiin Savonlinnan seudulta hienosti kolme tapahtumaa:

  • Veneitä, muikkuja ja musiikkia -tapahtuma (Oravi) 19.-20.7.. Tapahtumassa kaksi tapahtumaa yhdistyy monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Sisältö tuo esiin sisävesien veneilykulttuuria, kalastuskulttuuria ja kalaruokaa. Sisältöpilotoinnin avulla ohjelmatarjontaan tuodaan mukaan myös musiikkiesityksiä. Tapahtuma on yhteistyö usean toimijan välillä.
  • Koko Saimaa saunoo – Lossiranta Lodge 7.-9.6. (Savonlinna). Avoimet saunomispäivät perinteisessä puulämmitteisessä saunassa ja upeassa maisemasaunassa keskellä puutarhaa yhdistettynä pulahdukseen Saimaaseen laiturimme uimaportailta. Sopii myös perheille. Perinteiset saunakahvit, pannukakkua hillon kera ja saunamakkaraa. Tavoitteemme on uutuutena kokeilla ja lanseerata matkailijoille ja paikkakuntalaisille saunojamme päiväkäyttöön. Maisemasauna on uutuustuote puutarhassamme ja suunnattu ei-yöpyville asiakkaille. Lossiranta on ainutlaatuinen paikka kansallismaisemassa sekä sanomiseen että uimiseen rauhallisessa ympäristössä, mutta kuitenkin kaupunkialueella.
  • Sauno ihmeessä 7.- 9.6. (Sulkava) Mukana oli neljä erilaista saunaa: Entisen Osuuspankin tilassa ”Kauppaneuvos Paukun sauna”, Ihmekollektiivin kulttuurisauna, Kunnantalon sauna ja lähiruokamenu Kunnantalolla sekä Tiittalan kartanon Koskenrannan savusauna. Tapahtuma tarjosi monipuolisen kulttuuri- ja saunakokemuksen, joka yhdisti perinteet, paikallisen ruuan ja nykyaikaisen taiteen saunaympäristössä. Tällä houkuteltiin eri-ikäisiä ja -taustaisia kävijöitä. Tavoitteena oli saada Sulkavalle saunatapahtumaan 200 saunojaa useilta paikkakunnilta.

Täältä löydät lisää esimerkkejä tapahtumapiloteista.

Hakuohjeet ja lisätietoa

Anu-Anette Varho, hankeasiantuntija, Saimaa European Region of Gastronomy Management Project, anu-anette.varho@esavo.fi, p. +358 40 673 7507

Lisätietoa meneillään olevasta hausta ja hakuohjeet

Luitko jo nämä?