Savonlinna Illumination -hanke elävöittämässä Joulun avausta

Hankkeen pysyvä investointi Torisillalla laitetaan päälle ja keskustassa hyppelevät projisoidut tontut seinällä

Savonlinnan joulun avauksessa uusia elämyksiä tuo Savonlinna Illumination -hanke. Hankkeen elämysreittiin kuuluvan Torisillan valaistus laitetaan päälle lauantaina. Sillalle on ohjelmoitu joka kuukaudeksi oma ohjelma. Tämän lisäksi juhlapyhille on erikoisohjelmat, esimerkiksi Itsenäisyyspäiväksi ja joulun ajalle.

Sillalla on yhteensä 470 valaisinta ja ne on suunnattu niin sillan kävelykannelle kuin ulospäin järvelle. Valaisimet ovat LED-teknologiaa ja energiatehokkaita. Yhdessä valaisimessa on 40 ohjauskanavaa, joten sillan valaistusohjelma tulee lähes 20 000 kanavan kautta.

Sillan valaistuksen on suunnitellut LITE-designin Ari Tiilikainen. Hänen valaistustöitään on nähtävillä lukuisissa kaupungeissa kuten Kuopiossa, Vantaalla, Jyväskylässä ja Oulussa.
”Torisillan valaistus oli mielenkiintoinen mutta haastava suunnittelutyö. Valaistuksesta haluttiin mahdollisimman muunneltava, sillan pelkistettyä ja virtaviivaista muotoa ei haluttu rikkoa kaiteen yläpuolelle nousevilla pylväillä. Koska sillan kaide koostuu puisista lamelleista ja käsijohteesta, valaistus päätettiin integroida kaiderakenteeseen. Suuri määrä älykkäitä lineaarisia pikseliohjattavia RGBW-valaisimia saatiin asennettua kaiderakenteen taakse. Ottaen huomioon rajallisen budjetin, suunnittelijana olen kyllä tyytyväinen lopputulokseen. Kiitosta luonnollisesti tulee antaa hyvästä yhteistyöstä suunnitteluvaiheessa Savonlinnan kaupungin teknisen toimen kanssa sekä ammattitaitoiselle asennustiimille ja huippuluokan ohjelmoijalle.”, kertoo Tiilikainen.

Laajan asennustyön teki savonlinnalainen Linnan Virta Oy ja ohjelmoinnista vastasi Sun Effects Oy. Ohjelmoija Otso Vartiainen kuvailee Torisillan valaistusta kokonaisvaltaiseksi ja tyylikkäästi toteutetuksi. ”LED-teknologia yhdistettynä älykkääseen ohjaukseen mahdollistaa lukemattomia eri vaihtoehtoja. Tässä kohteessa otettiin huomioon erityisesti vuodenajan vaihtelut eri teemoin ja värein. Lisäksi tulemme näkemään eri juhlapäivien erityisohjelmia sillan valoissa. Asennettu järjestelmä mahdollistaa myös sillan valaistuksen värien muutokset osana esimerkiksi tapahtumaa torin ympäristössä.”, kertoo Vartiainen.

Mittava, pian valmistuva kokonaisuus Torisillalta entiselle Syväsatamalle asti tulee elävöittämään Savonlinnan keskustaa ja monen suosimia lenkkipolkuja. Muuntuva valaistus tuo jokaiselle pimeän kuukaudelle uutta nähtävää. Elämysreitin valaistusinvestoinnit ovat pysyviä.

Toinen joulun avauksen Illumination -kohde on Olavinkatu 35:n päätyseinä. Siihen ilmestyy lauantaina hyppeleviä tonttuja. Esitys tehdään video projisointi -tekniikalla. Toteutuksen tekee Ostosikkuna Oy, joka vastaa muun muassa Punkaharjulla sijaitsevan Saimaan Taideluolan AV-tekniikan toimituksesta. Ensimmäiset kaksi viikkoa tonttuprojisointi on keskustassa. Tämän jälkeen valaistus siirtyy pariksi viikoksi vanhaan kaupunkiin Linnankadulle.

”Tämä videoprojisointi tehtiin valitsemalla seinä ja käsikirjottamalla siihen sopiva videoanimaatio. Videoanimointityö ja 3D-mallinnus tilattiin Ostosikkunan sisältökumppanilta Jokojo Oy:ltä. Asennuspäivänä Ostosikkunan teknikko ohjelmoi moottorisoidusti videotykin edessä kääntyvän peilin liikeradat niin, että animaatio liikkuu seinällä oikea-aikaisesti käsikirjoituksen mukaan.
Teknologian etuna on se, että laajoille seinäpinnoille suunniteltavia toteutuksia voidaan toteuttaa suhteellisen pienitehoisilla ja edullisilla muutaman tuhannen lumenin projektoreilla. Kapean heittosuhteen objektiivilla projektorin valo saadaan kohdistettua pienelle alueelle kerrallaan, jolloin seurattava hahmo näkyy erittäin kirkkaasti.
Uskomme että tällaiset toteutukset tulevat yleistymään sitä mukaa kun digisisältöjen tuottajat löytävät toteutusideoita erilaisiin paikkoihin ja tekevät kaupallisia ehdotuksia yrityksille. Ostosikkunan tavoite on inspiroida sisällöntuottajia, lisätä teknologiatietoisuutta ja toimia teknisenä kumppanina vastaavanlaisissa projekteissa. Saimaan taideluolassa voidaan kesällä 2021 nähdä peiliprojisointeja osana jotain suurempaa sisältökokonaisuutta.” kertoo Joni Purola Ostosikkunasta.

Torisillan kuva: Aleksi Mustonen

Savonlinna Illumination -hankekokonaisuuden tarkoituksena on keskusta-alueiden elävöittäminen ja uusien pimeän ajan tapahtumien pilotointi valaistusteknologiaa hyödyntämällä. Hankeen toteutusaika on 2018-2020. Rahoittajana on Euroopan Unionin aluekehitysrahasto ja suomalaisena viranomaisena Etelä-Savon ELY-keskus. Rahoittajina mukana ovat Savonlinnan kaupunki, Savonlinnan Hankekehitys Oy ja Sakke ry sekä yrityskumppanit. Lue lisää hankkeesta verkkosivuilta.

Luitko jo nämä?