
Ruoka ja ruokamatkailu ovat vahvasti esillä Helsingin Matkamessujen 16.–19.1.2025 Visit Lake Saimaan osastolla. Mukana ovat Savonlinnan perinteiset herkut, kuten lörtsy ja Puruveden muikut ja esittelyssä ovat myös menestyksekäs Annoksia Oopperasta -kattaus sekä uusi monipäiväinen Saimaan Satojuhlat -tapahtuma. Savonlinnan alueen ruoka- ja ruokamatkailualaa kehittävä Saimaa lautasella -hanke on mukana Matkamessujen Visit Lake Saimaan yhteyteen rakentamallaan ruokaosastolla.
Savonlinnan ruokamatkailun kohokohtia Matkamessuilla:
Annoksia Oopperasta -kattaus yhdistää tarinoita ja makuja
Annoksia Oopperasta –kattaus 2025 yhdistää paikalliset maut ja oopperan tarinat ainutlaatuisiksi elämyksiksi. Savonlinnan alueen ravintolat ja kahvilat luovat oopperasta inspiroituneita annoksia, jotka nostavat esiin paikalliset raaka-aineet ja ruokaperinteen. Kampanja lanseerattiin viime kesänä ja mukana oli lähes 30 ravintolaa ja kahvilaa, ja se keräsi kiitosta niin ruokamatkailijoilta, oopperavierailta kuin paikallisilta asukkailta. Annoksia Oopperasta houkuttelee maistamaan Savonlinnan alueen parhaita makuja kulttuurin maustamina läpi kesäsesongin ja on myös oopperamatkapaketteihin oiva lisä.
Saimaan Satojuhlat – uudenlainen sadonkorjuutapahtuma
Tänä syksynä Savonlinnassa ja lähialueella lanseerataan aivan uusi tapahtuma, Saimaan Satojuhlat 12.–14.9.2025. Viikonlopun aikana Savonlinnan seudun kymmenet kohteet ja maatilat esittelevät parhaat tuotteensa ja tarjoavat unohtumattomia ruokamatkailukokemuksia. Tapahtuma levittäytyy laajasti eri puolille Savonlinnan seutua ja yhdistää sadonkorjuuherkut, maaseutuelämykset sekä paikallisen vieraanvaraisen kulttuurin. Vinkkinä myös, että suomalaisen ruoan päivänä 4.9.2025 Savonlinnan torilla vietetään Paikallisen makujen juhlaa ja tori täyttyy paikallisista herkuista ja tunnelmasta.
Savonlinnan lörtsy ja Puruveden muikku – paikallisen ruokakulttuurin ylpeydenaiheet
Savonlinnan lörtsy ja nimisuojattu Puruveden muikku ovat esimerkkejä alueen ruokaperinteen rikkaudesta ja ainutlaatuisuudesta. Huippuajankohtainen vastikään nimisuojaa hakenut lörtsy on perinteinen savonlinnalainen street food, joka tunnetaan ohuesta, rapeasta kuorestaan ja runsaista täytteistään. Puruveden muikut puolestaan tarjoavat Saimaan vesistöjen puhtaita, raikkaita makuja, jotka maistuvat niin paikalliselle kuin matkailijoillekin. Paistettuna tai kukossa, rantakalana tai suoraan purkista – jokaisella on suosikkinsa!
Taste Saimaa -kauppa – paikallisia makuja messuilta kotiin vietäväksi
Messujen ruokaosastolla on myös Taste Saimaa -herkkukauppa, jossa on myynnissä valikoituja paikallisia tuotteita kotiin vietäväksi. Erityisesti D.O. Saimaa -merkityt tuotteet ovat esillä; ne edustavat alueen lähiruoan korkeaa laatua ja kertovat paikallisten raaka-aineiden autenttisuudesta. Tämä Suomen ensimmäinen alueellinen alkuperä- ja laatumerkki takaa, että tuotteet tai raaka-aineet on valmistettu Saimaan seudulla korkeiden laatukriteerien mukaisesti.
Maisteltavina Saimaan maut lörtsyistä kylmäsavuhaukeen
Osaston maistatuksissa on tarjolla on mm. perinteisiä lörtsyjä, muikkuja, kalakukkoa, marjaherkkuja ja kylmäsavuhaukea. Maistuvien elämysten kautta kävijät voivat tutustua Savonlinnan alueen ruokaperinteeseen ja laadukkaisiin tuotteisiin.
Tervetuloa!
Meidät löytää Visit Lake Saimaan yhteisosastolta 6g2. Messuosaston maistatusaikataulut ja lisätietoa Savonlinnan alueen ruokamatkailusta on saatavilla verkkosivulla visitsavonlinna.fi/paikallisia-makuja.
Lue lisää messujen ruokaosastosta:
Yleistiedote: Annoksia oopperasta, Saimaan Satojuhlat, lörtsyä, muikkua – pöydät on katettu, tervetuloa Savonlinnaan! – Messukeskus
Annoksia oopperasta: Maistuisiko Papagenon herkkulautanen tai Menu Nessun Dorma? Annoksia oopperasta -kattaus hurmaa Savonlinnan kesässä – Messukeskus
Saimaan Satojuhlat: Saimaan Satojuhlat 12.–14.9.2025: Maistuva elämysmatka ympäri Savonlinnaa ja lähiseutua – Messukeskus
Savonlinnan alueen ruokaosaston takana on Saimaa lautasella -hanke.
Lisätietoja:
Saimaa lautasella -hankkeen projektipäällikkö