Valoteos on osa Savonlinnan kaupungin hallinnoiman Savonlinna Illumination -investointihankkeen toteutuksia. Hankkeen tavoitteiden mukaisesti tämä pysyvä investointi tukee matkailua ja elävöittää keskustaa. Valoteos on hankittu ihan jokaisen käyttöön, niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille. Talven ajaksi teos jää torille ja keväällä se siirretään Törninpyörälle. Tämän tyyppisiä valoteoksia on ympäri maailmaa ja ne toimivat esimerkiksi selfie -kuvauspaikkoina. Jo ensimmäisenä viikonloppuna teoksella kävi satoja valokuvaajia.

Teoksen on suunnitellut savonlinnalainen Mainostoimisto HINKU ja valmistanut tamperelainen Tammerneon Oy. Hinkun Jarmo Niiranen avaa suunnittelua seuraavasti: ”Valoteoksen tyylissä haluttiin hakea rentoa fiilistä ja viestittää subjektiivisesta kaupunkikokemuksesta. Kaupunki on kaikkia asukkaita ja kävijöitä varten. Teksti siihen on kirjoitettu käsin. Sillä viitataan henkilökohtaiseen kokemukseen. Samalla tekstaustyyli viittaa toreilta ja kioskeista tuttuun arjen viestintään, jossa kaupunki on elävä, ja kaupunkikuva elää arjessa ja juhlassa. Teoksessa sydän korvaa O-kirjaimen, jolloin voit asettua osaksi kaupunkikuvaa tai rajata kaupunkikuvasta itsellesi mieluisimpia asioita.”

Toteutuksessa on huomioitu erityisesti siirrettävyys sekä miten se istuu erilaisiin maisemiin. Valaistuksen tekniikka on on valomainoksistakin tuttua led-tekniikkaa. Teoksen runko on pyritty toteuttamaan mahdollisimman huomaamattomana, mutta silti tukevana. Valoteoksen värejä voi vaihtaa automaattisella kaukosäädöllä. Sen valopinta on tehty polykarbonaatista, joka on kestävää materiaalia. Kirjaimet valaistaan RGB-ledvaloilla ja teoksen sydän on valaistu aina punaisena. Virrankulutus on todella maltillista, sähköä tarvitaan vastaava määrä kuin perinteiselle hehkulampulle. Valoteos on kotimaista työtä alusta loppuun asti.

Ilkivallan estämiseksi teokseen on myös suunnattu tallentava kameravalvonta.

Savonlinna Illumination -hankekokonaisuuden tarkoituksena on keskusta-alueiden elävöittäminen valaistusteknologiaa hyödyntämällä. Hankeen toteutusaika on 2018-2020. Rahoittajana on Euroopan Unionin aluekehitysrahasto ja suomalaisena viranomaisena Etelä-Savon ELY-keskus. Rahoittajina mukana ovat Savonlinnan kaupunki, Savonlinnan Hankekehitys Oy ja Sakke ry sekä yrityskumppanit Osuuskauppa Suur-Savo, K-Citymarket Savonlinna, Suomen kansallismuseo – Olavinlinna, Primehotels ja Lumme Energia.

Lue lisää hankkeesta täältä.

         

Luitko jo nämä?