REWARD – Retaining and attracting knowledge workers and skills for regional development 

  • Kuinka vahvistetaan Etelä-Savon osaamispääomaa ja houkutellaan osaavia työntekijöitä yrityksiin? 
  • Miten Etelä-Savoon saadaan korkean osaamisen työpaikkoja? 
  • Miten uusiin tehtäviin saadaan tekijöitä, ja mistä? 

Maakunnan TKI-toiminnan vahvistaminen ja yritysten kasvun turvaaminen edellyttävät, että korkean osaamisen työpaikkoihin löytyy työntekijöitä.  

REWARD-hanke tehostaa toimijoiden yhteistyötä ja edistää toimenpiteitä, joilla parannetaan maakunnan innovaatioympäristöissä ja -verkostoissa toimivien yritysten edellytyksiä houkutella osaavaa työvoimaa palvelukseensa. Hanke etsii EU:n laajuisesti toteuttamiskelpoisia ideoita ja ratkaisuja sovellettavaksi Etelä-Savossa. 

Tervetuloa REWARD-hankkeen ensimmäiseen sidosryhmätapaamiseen miettimään yhdessä ratkaisuja. Näkemystäsi tarvitaan, että saamme käyntiin tehokkaita toimenpiteitä haasteiden ratkaisemiseksi. 

REWARD – tapaamisen tiedot

27.8. 2024 kello 9-11
Othello-kabinetti – Original Sokos Hotel Seurahuone
Kauppatori 4-6, Savonlinna
Etäosallistuminen mahdollista (Teams)

Ilmoittautumislinkki: https://bit.ly/3RqXZ0l

Tilaisuuteen on kutsuttu erityisesti kaupunkien, oppilaitosten, elinkeinoyhtiöiden ja kehittämisalustojen edustajia. Toivomme, että kutsutut tuovat mukanaan näkemystä yrityskentän haasteista. Yritysten edustajat ovat myös tervetulleita kertomaan kokemuksista. 

Tietoyhteiskunnassa osaamisella, tiedoilla ja taidoilla on keskeinen rooli investointien, yritysten perustamisen ja talouskasvun edistämisessä. Tietotyöläiset ovat työvoimaa, joka joko työskentelee tietopohjaisilla aloilla tai jolla on erityisiä taitoja ja osaamista, ja joka osallistuu aktiivisesti tiedon luomiseen ja hyödyntämiseen. Alueellisten innovaatioekosysteemien haasteena on usein luoda riittävä korkeasti koulutettujen työntekijöiden joukko ja pitää se alueella. 

Vastauksena maailmanlaajuisiin suuntauksiin, teknologian nopeaan kehitykseen sekä uusien työmuotojen ja elämäntapojen syntymiseen tarvitaan politiikkatoimien kohdentamista älykkään erikoistumisen, teollisuuden muutosprosessin ja yrittäjyyden edellyttämien taitojen kehittämiseksi. REWARD-hanke tuo yhteen 9 kumppania eri puolilta Eurooppaa (Suomi, Irlanti, Kroatia, Portugali, Puola, Italia, Slovakia, Tšekki) ja hakee ratkaisuja työvoiman saatavuuteen tunnistamalla ja ottamalla käyttöön parhaita käytäntöjä neljän keskeisen teeman puitteissa:  

  1. Korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyö 
  2. Yrittäjyys ja liiketoiminnan tukeminen 
  3. Elämänlaatu ja alueen vetovoimaisuus ja  
  4. Uusien työn muotojen hyödyntäminen (diginomadit, etätyö, monipaikkaisuus). 

Tapaamisessa tutustutaan osallistuvien alueiden tilanteeseen sekä esitellään “hyviä käytäntöjä”. Lisäksi täsmennetään kuvaa haasteista Etelä-Savossa sekä arvioidaan toimenpiteitä, joihin on jo ryhdytty osaajien houkuttelemiseksi. Hankkeen kuluessa kustakin teemasta laaditaan yhteenveto, johon kootaan toimenpidesuositukset alueen toimijoita varten. 

Sidosryhmän edustajana toivomme sinulta osallistumista hankkeen toteuttamisen aikana 2024-2028. Tarjoamme vastineeksi sidosryhmän jäsenille työkaluja omassa työssä eteen tulevien haasteiden ratkomiseen. Sidosryhmätapaamisten lisäksi kuulemme näkemyksiä kyselyin ja haastatteluin. Sinulla on myös mahdollisuus osallistua tutustumismatkoihin kumppanialueille. Kutsumme sinut myös hankkeen päätöskonferenssiin Savonlinnaan 2028. 

Tilaisuuden ohjelma 

8:30 Runsas aamiainen on katettu, tervetuloa ja tutustutaan 

9:00 REWARD-hankkeen ja Interreg Europe -ohjelman esittely 
Taina Tolkki, projektipäällikkö, Savonlinnan Hankekehitys Oy 

9:15 Osaava työvoima Etelä-Savossa – katsaus nykytilanteeseen ja toteutettuihin toimenpiteisiin – keskustelua 
Anne Kokkonen, aluekehityspäällikkö, Etelä-Savon maakuntaliitto 

10:00 Kokemuksia ja käytänteitä eri puolilta Eurooppaa (REWARD) 
Pellervo Kokkonen, erikoisasiantuntija, Savonlinnan Hankekehitys Oy 

10:15 Ideointityöpaja – miten otamme haasteen vastaan? 
Jatta Juhola, projektikoordinaattori, Etelä-Savon maakuntaliitto 

Pohdittavina teemoina esimerkiksi korkeakoulujen, elinkeinoelämän ja innovaatioympäristöjen yhteistyön vahvistaminen, yrittäjyyden vahvistaminen, alueen vetovoima ja uudet työn muodot.

10:45 Yhteenveto, jatkotoimenpiteet ja kokouksen päättäminen 

Linkki REWARD-hankkeen englanninkielisille sivuille: https://www.interregeurope.eu/reward 

Saapuminen ja pysäköinti: 

Kokouspaikka on Original Sokos Hotel Seurahuone, Kauppatori 4-6, Savonlinna. Hotellin ympäristössä pysäköinti on mahdollista 2 tunnin kiekkopaikoilla.  Muista sopivia pysäköintipaikkoja voi etsiä Savonlinnan pysäköintikartasta https://bit.ly/3X9r9om   

TERVETULOA

REWARD-hankkeen puolesta

Savonlinnan Hankekehitys Oy
Lead partner (LP1)
Susanna Peura | susanna.peura (at) savonlinna.fi

Etelä-Savon maakuntaliitto
Project partner (PP2)
Jatta Juhola | jatta.juhola (at) esavo.fi

Luitko jo nämä?