SMEOrigin-hankkeessa seitsemän hankepartneria eri EU-maista etsivät parhaita ratkaisuja EU:n tarjoaman aitojen ja alkuperäisten korkealaatuisten elintarvikkeiden alkuperäsuojan hyödyntämiseksi. Erityisesti tarkastellaan ”suojattua maantieteellistä merkintää”  (SMM, PGI – protected geographical indication). Savonlinnassa SMM-suojattu elintarvike on Puruveden muikku (2013). Savonlinna voidaan hyödyntää myös ”Aito perinteinen tuote” -merkintää, joka on muun muassa kalakukolla ja karjalanpiirakalla.

EU:n alkuperämerkintöjen lisäksi hankkeessa edistetään myös muiden merkintöjen käyttöä, kuten D.O. Saimaa. Hankkeessa etsitään hyviä käytäntöjä brändäämiseen, tuotteiden jalostusarvon nostamiseen sekä jakeluun. Tavoitteena on että taloudellinen hyöty jäisi alkutuottajalle ja paikalliselle jalostajalle. Selvityksen alla on myös uusien suojausmerkintöjen hakeminen.

Alkuperämerkintöjen avulla sekä paikalliset asukkaat että erityisesti matkailijat voivat helpommin tunnistaa aidot paikalliset tuotteet ja ostaa laadukkaita paikallista taloutta tukevia tuotteita. 

SMEOrigin saa vieraakseen projektin kansainväliset vieraat syyskuussa Savonlinnaan. Vierailun aikana järjestetään kaksipäiväinen seminaari, johon kaikki paikallisesta ruoka-alan kehittämisestä kiinnostuneet asiantuntijat ja ammattilaiset ovat lämpimästi tervetulleita!

”Challenges and opportunities with Local Food” -seminaarissa pohditaan teemoja, jotka liittyvät ruuan ja elintarvikkeiden jakelukanaviin, brändäykseen ja laatuun sekä ruoan rooliin aluekehityksessä ja matkailustrategioissa. Ohjelma on englanniksi. Seminaareissa osallistujille kahvitarjoilu.

OHJELMA

Challenges and opportunities with Local Food I – TIISTAINA 3.9. KELLO 14-16, LUSTO, AUDITORIO

More value to local food producing with strong network – Introducing D.O. Saimaa producer Putkisalo Manor, modern and sustainable lamb farm
Asta Aalto, Development Manager, D.O. Saimaa and Saimaa Academy of Gastronomy – Network development and learning
Susanna Nuutinen, hostess Putkisalo Manor

PDO/PGI/TSG products and state of art in Finland -Opportunities for the Saimaa region
Marjo Särkkä, University of Helsinki/Ruralia Institute 

KISMET – Sustainable Food Environments – Developing and promoting sustainability in the food sector in South Savo 
RDI specialists Piia Mikonsaari and Jenni Palosaari, South-Eastern Finland University of Applied Sciences 

South Savo Food Cluster: Collaboration and commitment
Taina Harmoinen, RDI Specialist, Sustainable food services, Executive manager, South Savo food economics development association Ekoneum, South-Eastern Finland University of Applied Sciences 

Current state, good practices and future possibilities in food sector of Savonlinna 
Teemu Pulkkinen, RDI Specialist, South-Eastern Finland University of Applied Sciences 

Challenges and opportunities with Local Food II KESKIVIIKKONA 4.9. KELLO 9.30-12, RIIHISAAREN MUSEO

Saimaa to your plate project 
Susanna Peura, Operations manager, Savonlinna Development services


Promotion and management of protected designation of origin products in Austria
Ing. Mag. Andreas Cretnik, Service Association for protected designations of origin

Actions and Best practices 
Mrs. Agnès Soulard, AANA (Nouvelle-Aquitaine Food Agency)


Opolskie ze smakiem/Opolskie with taste good practice 
Anna Bodzioch, Mashall’s Office of Opolskie Voivodeship

Good practices in food production in Trakia University, Stara Zagora
Prof. Nedelina Kostadinova, Secretary General of Trakia University, Stara Zagora

Seminaarin jälkeen keskiviikkona on mahdollista osallistua valtakunnalliseen, suomalaisen ruoan päivään osallistumalla Savonlinnan torilla järjestettävään lähiruokapäivään! Torilla voi tavata ruuan tuottajia ja maistella paikallisia herkkuja.

SMEOrigin-hankkeen hankepartnerit: Steiermark (Itävalta), Stara Zagoran (Bulgaria), Opolen voivodikunta (Puola), Savonlinna (Suomi), Patras (Kreikka), Calasparra (Espanja), Akvitania (Ranska).

Luitko jo nämä?