SMEs & European Original Geographical Indications – SMEOrigin
01.03.2023 – 31.05.2027

Hyödyt yrityksille
- Verkostoituminen koti- ja ulkomaisten toimijoiden kanssa
- Uusia käytänteitä ja toimintamalleja omaan toimintaan
- Opintomatkoja ulkomaille
Tavoitteet
- Edistää paikallisten elintarvikkeiden ja lähiruoan huomioimista kaupungin strategian tasolla
- Tehostaa elintarvikkeiden suojattujen maantieteellisten merkintöjen hyödyntämistä liiketoiminnassa
- Parantaa elintarvikealan pk-yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä
Toimenpiteet
SMEOrigin (SMEs & European Original Geographical Indications) on kansainvälinen Interreg Europe -hanke, jossa Savonlinnan Hankekehitys Oy on ainoa suomalainen hankekumppani.
Interreg Europe -hankkeiden tärkein toimenpide on hyvien käytäntöjen oppiminen toisilta kumppaneilta ja niiden soveltaminen omaan toimintaan. Siksi hankkeen sidosryhmiä kutsutaan opintomatkoille, joita järjestetään puolivuosittain eri partnereiden isännöiminä.
Hankkeen tarkoituksena on jakaa kokemuksia Euroopan paikallisten ruokaperinteiden ja raaka-aineiden hyödyntämisestä ja jalostusarvon nostamisesta. Paikallinen ruoka on merkittävää matkailijoille, mutta lähiruoka myös tukee paikallista omavaraisuutta, identiteettiä ja ruokaturvaa.
Euroopan mailla on rikkaita alueellisia ruokaperinteitä ja paikallisia erikoisruokia. Ne heijastavat rikasta historiallista perinnettä ja monietnisiä kulttuurisia vaikutteita. Alueelliset ruokaperinteet ovat osa yhteistä eurooppalaista kulttuuriperintöä ja samalla alueiden potentiaalinen taloudellinen voimavara.
Hankkeessa tunnistetaan toimintamalleja ja menetelmiä elintarvikesektorin pk-yritysten toimintaedellysten ja kilpailukyvyn parantamiseksi – huomioiden myös digitaaliset jakelukanavat ja sovellukset tuotteiden myynnissä ja markkinoinnissa. Hyvien käytänteiden pohjalta luodaan yhteinen strateginen työkalupakki elintarvikesektorin paikalliseen kehittämiseen. Erityinen kehittämiskohde on ruoan alkuperämerkintöjen hyödyntäminen tuotteen lisäarvon kasvattamiseksi. Esimerkiksi Savonlinnassa Puruveden muikku on suojattu maantieteellisellä alkuperämerkinnällä (2013).
Hankkeella tavoitellaan kehittämisstragioiden muutoksia ja parannuksia, joilla entistä paremmin pystytään hyödyntämään alueellista ruokaperinnettä pk-yritysten liiketoiminnassa.
Rahoitus
SMEOrigin -projektin kokonaisbudjetti on 1 778 322 euroa. Hanketta rahoittavat Interreg Europe -ohjelma Euroopan aluekehitysrahastosta (80 %) ja kansalliset rahoittajat. Päätoteuttajana toimii itävaltalainen Steirische Wirtschaftsförderungsges.m.b.H.
Savonlinnan Hankekehitys Oy:n osuus aluekehitysrahastolta tulevasta kokonaisbudjetista on 207 963 euroa ja omarahoitusosuus 30 895,03 euroa. Tämän summan osittaiseen kattamiseen haetaan rahoitusta Lapin liitolta.
Projektikumppanit
- Steirische Wirtschaftsförderungsges.m.b.H., Itävalta (päätoteuttaja)
- Stara Zagora Regional Economic Development Agency, Bulgaria
- Opolskie Centre for Economy Development/Opolskie Voivodeship, Puola
- University of Patras, Kreikka
- Savonlinnan Hankekehitys Oy, Suomi
- Municipality of Calasparra, Espanja
- INTERBIO Aquitaine/ Limousin/ Poitou-Charentes, Ranska
Hankkeen uutiskirjeet
SMEOrigin uutiskirje elokuu 2024
Tiedotteet
SMEOrigin-hanke sosiaalisessa mediassa:
Lue lisää paikallisesta ruoka- ja elintarvikealan kehittämisestä: Paikallisia herkkuja lautasille yhteistyöllä – Savonlinnan Elinkeinopalvelut
Ota yhteyttä

Veera Riikonen
projektipäällikkö
Savonlinnan Hankekehitys Oy
+358 50 473 7272
veera.riikonen@savonlinna.fi

Pellervo Kokkonen
erikoisasiantuntija ja hankevalmistelija
Savonlinnan Hankekehitys Oy
+358 44 758 5472
pellervo.kokkonen@savonlinna.fi