SMEs & European Original Geographical Indications – SMEOrigin

01.03.2023 – 31.05.2027

Hyödyt yrityksille

 • Verkostoituminen koti- ja ulkomaisten toimijoiden kanssa
 • Uusia käytänteitä ja toimintamalleja omaan toimintaan
 • Opintomatkoja ulkomaille

Tavoitteet

 • Edistää paikallisten elintarvikkeiden ja lähiruoan huomioimista kaupungin strategian tasolla
 • Tehostaa elintarvikkeiden suojattujen maantieteellisten merkintöjen hyödyntämistä liiketoiminnassa
 • Parantaa elintarvikealan pk-yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä

Toimenpiteet

SMEOrigin (SMEs & European Original Geographical Indications) on kansainvälinen Interreg Europe -hanke, jossa Savonlinnan Hankekehitys Oy on ainoa suomalainen hankekumppani.

Interreg Europe -hankkeiden tärkein toimenpide on hyvien käytäntöjen oppiminen toisilta kumppaneilta ja niiden soveltaminen omaan toimintaan. Siksi hankkeen sidosryhmiä kutsutaan opintomatkoille, joita järjestetään puolivuosittain eri partnereiden isännöiminä.

Hankkeen tarkoituksena on jakaa kokemuksia Euroopan paikallisten ruokaperinteiden ja raaka-aineiden hyödyntämisestä ja jalostusarvon nostamisesta. Paikallinen ruoka on merkittävää matkailijoille, mutta lähiruoka myös tukee paikallista omavaraisuutta, identiteettiä ja ruokaturvaa.

Euroopan mailla on rikkaita alueellisia ruokaperinteitä ja paikallisia erikoisruokia. Ne heijastavat rikasta historiallista perinnettä ja monietnisiä kulttuurisia vaikutteita. Alueelliset ruokaperinteet ovat osa yhteistä eurooppalaista kulttuuriperintöä ja samalla alueiden potentiaalinen taloudellinen voimavara.

Hankkeessa tunnistetaan toimintamalleja ja menetelmiä elintarvikesektorin pk-yritysten toimintaedellysten ja kilpailukyvyn parantamiseksi – huomioiden myös digitaaliset jakelukanavat ja sovellukset tuotteiden myynnissä ja markkinoinnissa. Hyvien käytänteiden pohjalta luodaan yhteinen strateginen työkalupakki elintarvikesektorin paikalliseen kehittämiseen. Erityinen kehittämiskohde on ruoan alkuperämerkintöjen hyödyntäminen tuotteen lisäarvon kasvattamiseksi. Esimerkiksi Savonlinnassa Puruveden muikku on suojattu maantieteellisellä alkuperämerkinnällä (2013).

Hankkeella tavoitellaan kehittämisstragioiden muutoksia ja parannuksia, joilla entistä paremmin pystytään hyödyntämään alueellista ruokaperinnettä pk-yritysten liiketoiminnassa.

Rahoitus

SMEOrigin -projektin kokonaisbudjetti on 1 778 322 euroa. Hanketta rahoittavat Interreg Europe -ohjelma Euroopan aluekehitysrahastosta (80 %) ja kansalliset rahoittajat. Päätoteuttajana toimii itävaltalainen Steirische Wirtschaftsförderungsges.m.b.H.

Savonlinnan Hankekehitys Oy:n osuus aluekehitysrahastolta tulevasta kokonaisbudjetista on 207 963 euroa ja omarahoitusosuus 30 895,03 euroa. Tämän summan osittaiseen kattamiseen haetaan rahoitusta Lapin liitolta.

Projektikumppanit

 • Steirische Wirtschaftsförderungsges.m.b.H., Itävalta (päätoteuttaja)
 • Stara Zagora Regional Economic Development Agency, Bulgaria
 • Opolskie Centre for Economy Development/Opolskie Voivodeship, Puola
 • University of Patras, Kreikka
 • Savonlinnan Hankekehitys Oy, Suomi
 • Municipality of Calasparra, Espanja
 • INTERBIO Aquitaine/ Limousin/ Poitou-Charentes, Ranska

Hankkeen uutiskirjeet

Tiedotteet

SMEOrigin-hanke sosiaalisessa mediassa:

Instagram

Facebook

Linkedin

Lue lisää paikallisesta ruoka- ja elintarvikealan kehittämisestä: Paikallisia herkkuja lautasille yhteistyöllä – Savonlinnan Elinkeinopalvelut

Ota yhteyttä

Veera Riikonen

Veera Riikonen

projektipäällikkö
Savonlinnan Hankekehitys Oy

+358 50 473 7272
veera.riikonen@savonlinna.fi

Pellervo Kokkonen

Pellervo Kokkonen

erikoisasiantuntija ja hankevalmistelija
Savonlinnan Hankekehitys Oy

+358 44 758 5472
pellervo.kokkonen@savonlinna.fi

Susanna Peura

Susanna Peura

hankepäällikkö
Savonlinnan Hankekehitys Oy

+358 40 152 5111
susanna.peura@savonlinna.fi