Saimaa lautasella
01.12.2023 – 31.12.2025

Saimaa lautasella on neljän toimijan (Savonlinnan Hankekehitys Oy, ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy) yhteishanke, jossa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla.
Tämä on Savonlinnan Hankekehitys Oy:n Saimaa lautasella -hankesivu ja tästä löydät toimenpiteet, joissa Savonlinnan Hankekehitys on toteuttajana tai mukana. Tarkempia tietoja ja koosteita neljän toimijan yhteishankkeen toimenpiteistä on koottu hankkeen osatoteuttajan, Savonlinnan Seudun Matkailun, hankesivulle. ProAgria Etelä-Savon toimenpiteistä kerrotaan täällä ja Samiedun toimenpiteistä täällä.
Käynnissä ja tulossa olevia toimenpiteitä
Päivitämme tähän tietoja Saimaa lautasella -hankkeen tarjoamista Savonlinnan seudun ruoka-alan toimijoille kohdistetuista palveluista. Ota yhteyttä ja kysy lisää!
- Savonlinnan Top 10-ruuat. Miten teemme ne tunnetuiksi? Keskustelutilaisuus 19.2.2025. Lue lisää
- Annoksia oopperasta 2025, Paikallisia makuja -kampanja alueen ruokapalveluyrityksille. Lue lisää
- Lähiruokateemainen tapahtuma, Saimaan Satojuhlat 12.-14.9.2025 Lue lisää
- Näkyvyys ruoka-alan yrityksille www.visitsavonlinna.fi/paikallisiamakuja-sivustolla. Lue lisää
- Näkyvyys tapahtumille Visit Savonlinna -tapahtumakalenterissa
- Näkyvyys tapahtumille Taste Saimaa -tapahtumakalenterissa (Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden online-kalenteri) Lue lisää
- Paikallisia makuja -mainoskampanja 2025
- Sisällöntuotannon ja myynnin tuki, sisällöntuotanto, osaamisen kehittäminen ja tuotekehitys (maksullinen, de minimis) 2024 – 2025. Lue lisää
- Markkinointivalmennukset (tarinallistaminen, ruoka-alan myynti ja markkinointi) 2024 ja 2025
- Tietoiskut, työpajat ja asiantuntijaluennot 2024 ja 2025
- Yhteistyö alueen ruoka-alan hankkeiden ja muiden toimijoiden kuten Etelä-Savon ruokaklusteri kanssa.
Jollei palvelun kohdalla ole linkkiä, saat lisätietoja osoitteesta niina.lallukka@savonlinna.fi.
Menneitä toimenpiteitä
- Osallistuminen Helsingin Matkamessuille lähiruokateemaisella osastolla 2025. Lue lisää Tapahtumaan liittyvät artikkelit ja tiedotteet Itä-Savo 15.1.2025, Savonmaa 22.1.2025, Messutiedotteet: yleistiedote, Saimaan Satojuhlat, Annoksia Oopperasta.
- Osta ja myy -treffit lähiruokatuottajille ja ravintola-alalle, Paviljonki 4.2.2025 klo 9 – 16. Lue lisää
- Pikatreffit 4.2.2025 ruoka-alan, taiteen ja kulttuurinalojen sekä matkailu- ja ravintola-alan tekijöille. Lue lisää Tapahtumaan liittyvät artikkelit Itä-Savo 2.2.2025
- Rahoitusinfo tapahtumatoimijoille 7.2.2025, Teams-tietoisku. Lue lisää
- Opintomatka Skördefesten på Åland -tapahtumaan 19.-22.9.2024 Lue lisää Tapahtumaan liittyvät artikkelit Itä-Savo 29.9.2024
- Paikallisten makujen juhla, ruokateemainen tapahtuma ja lähiruokatori 4.9.2024 Savonlinnan torilla Lue lisää täältä, ja täältä. Tapahtumaan liittyvät artikkelit Savonmaa 28.8.2024, Itä-Savo 2.9.2024, Itä-Savo 4.9.2024, Savonmaa 11.9.2024
- Kesän 2024 Paikallisia makuja -mainoskampanja Lue lisää
- Annoksia oopperasta, Paikallisia makuja -kampanja alueen ruokapalveluyrityksille. Lue lisää täältä ja täältä. Kampanjaan liittyvät artikkelit: Savonlinnan Oopperajuhlat, Itä-Savo 13.4.2024, Itä-Savo 23.6.2024, Itä-Savo 4.7.2024
- Elinvoimaa lähiruoasta – ruoka-alan yrittäjien ja toimijoiden info- verkostoitumistilaisuus 13.6.2024 Lue lisää täältä ja täältä
- Ruokamatkailun ja sen tuotteistamisen sparrauspäiviä keväällä 2024. Lue lisää
- Osta ja myy -treffit 9.4.2024 Savonlinnassa ruokapalveluyrityksille, ruoantuottajille ja jatkojalostajille. Lue lisää
- Saimaa lautasella goes Ooppera 4.4.2024, innovointipäivä Savonlinnan seudun ruoka-alan yrityksille. Lue lisää
- Pikatreffit-kiertue helmi- ja maaliskuussa 2024 ruoka-alan, taiteen ja kulttuurinalojen sekä matkailu- ja ravintola-alan tekijöille Lue lisää
Hyödyt ja palvelut yrityksille
Kehitämme paikallisen lähiruoan tunnettuutta ja saatavuutta sekä ruoka- ja maatilamatkailua.
Yrityksille tarjoamme mm.
- markkinointi- ja tuotteistamisvalmennusta
- opintomatkoja
- tapahtumia ja
- verkostoitumismahdollisuuksia.
Saimaa lautasella on neljän toimijan (Savonlinnan Hankekehitys Oy, ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy) yhteishanke, jossa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla.
Hanke tukee Savonlinnan seudun elinkeinoelämän monipuolistamista hyödyntämällä alueen ruokaan ja ruokamatkailuun liittyvää potentiaalia. Tavoitteena on korostaa alueen erityispiirteitä, kuten wildfood, Puruveden muikku sekä lähituottajien puhtaat ja terveelliset raaka-aineet. Hankkeessa pyritään luomaan uudenlaista, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää liiketoimintaa alueelle.
Tavoitteet
Hanke kokoaa ja aktivoi B2B-lähiruokaverkoston alkutuottajista, jatkojalostajista sekä ravintola- ja ruokapalveluyrityksistä. Tavoitteena varmistaa paikallisten tuotteiden saaminen ravintoloihin ja kauppoihin sekä uusien palveluiden ja tuotteiden avulla kasvattaa maaseudun, ruoan, ravintoloiden ja matkailuyritysten myyntiä ja vahvistaa Savonlinnan asemaa houkuttelevana ruokamatkailukohteena.
Maakunnallista ruoka-alan synergiaa kehitetään saattamalla yrityksiä mukaan Etelä-Savon ruokaklusteriin, D.O. Saimaa -verkostoon ja Taste Saimaa -partneriverkostoon. Yhteistyötä kehitetään myös eri hankkeiden ja toimijoiden välillä Savonlinnan seutukunnissa, mikä tehostaa ruoka-alan kehitystoimien vaikuttavuutta ja tavoittavuutta.
Matkailun osalta panostetaan kylien ja maaseudun vetovoimaan uusien ruokamatkailureittien ja -palveluiden avulla, vahvistetaan ruokamatkailun merkitystä ja vähennetään matkailun kausiluonteisuutta. Muikun tunnettuutta vahvistetaan, ja Savonlinna profiloituu Suomen muikkupääkaupungiksi. Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden hyödyt integroidaan konkreettisesti alku- ja elintarviketuotantoon, horaca- ja matkailualoille. Hankkeessa kehitetyt sisällöt tukevat osaltaan koko juhlavuoden tarjontaa ja lisäävät Saimaan vetovoimaa matkailukohteena.
Toimenpiteet
Ruoka-alan yrittäjiä tuetaan liiketoiminnan kehittämisessä D.O. Saimaan ja muiden ruokamerkkien avulla. Mikro- ja pk-yrittäjille järjestetään valmennusta markkinointiin, messuosallistumiseen sekä lähiruokapalvelujen tuotteistamiseen.
B2B-yhteistyöverkostoa kehitetään luomalla toimintatavat alkutuottajien, jatkojalostajien sekä ravintola- ja ruokapalveluja tarjoavien yritysten kohtaamiseen. Digitaalisia myyntikanavia aktivoimalla tehostetaan raaka-aineiden saatavuutta.
Lähiruokatuotteiden tunnettuutta kasvatetaan rakentamalla ravintoloihin Taste Saimaa -tuoteperhe, lähiruokatuotteita hyödyntävää reseptiikkaa sekä järjestämällä ruokatapahtumia. Alueen koulutustarjontaa lähiruoan valmistukseen sekä erä- ja luontomatkailuosaamiseen liittyen kehitetään.
Yhteistyössä matkailuyritysten kanssa kehitetään paikallisia elämyksiä ja uusia kylä- ja ruokamatkailutuotteita. Seudullisia ruokamatkailureittejä kartoitetaan ja rakennetaan, liiketoimintaosaamista ja yhteisöllisyyttä ruokamatkailun saralla tuetaan vahvistaen Saimaan vetovoimaa matkailukohteena. Pilotoidaan ruokatapahtumia ja kehitetään Taste Saimaa -alasivusto VisitSavonlinna.fi-alustalle.
Rahoitus
Saimaa lautasella on neljän toimijan yhteishanke, jonka päätoteuttaja on Savonlinnan Hankekehitys Oy ja osatoteuttajina ovat ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy.
Hankkeen kokonaisbudjetti on 791 136 €. Hanketta rahoittavat Etelä-Savon Maakuntaliitto EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (80 %), osatoteuttajat sekä yksityiset rahoittajat.
Ota yhteyttä
Hanketiimi:
- Savonlinnan Hankekehitys Oy: Niina Lallukka, niina.lallukka@savonlinna.fi
- Savonlinnan Seudun Matkailu Oy: Anu Ahlström, anu@visitsavonlinna.fi, Nita Silvennoinen, nita@visitsavonlinna.fi
- ProAgria: Tarja Pajari, tarja.pajari@progaria.fi, Sanna Lento-Kemppi, sanna.lento-kemppi@progaria.fi, Katja Rissanen, katja.rissanen@proagria.fi
- Ammattiopisto Samiedu: Sanna Muhonen, sanna.muhonen@samiedu.fi, Sami Kokkonen, sami.kokkonen@samiedu.fi, Satu Lötjönen, satu.lotjonen@samiedu.fi, Kimmo Vaahtoluoto, kimmo.vaahtoluoto@samiedu.fi

Niina Lallukka
projektipäällikkö
Savonlinnan Hankekehitys Oy
+358 50 479 0696
niina.lallukka@savonlinna.fi