Hyppää sisältöön

Vuosikuulumisia - 15.9.2016

Matkailun SYKE nopeutuu ja sähköistyy Savonlinnassa


Matkailun murros on ilmiönä tuttu koko Suomessa ja naapurikaupungeissa puhaltaa samankaltaisia muutoksen tuulia kuin Savonlinnassakin. Matkailukäyttäytyminen on kokenut viime vuosina rajun muutoksen, mukaan on tullut teknologiaa, sähköistä viestintää ja matkailijan kohtaaminen siellä, missä hän luontaisesti liikkuu. Seikkaan on havahduttu myös Savonlinnan seudulla ja matkailun palikat on laitettu tänä vuonna täysin uuteen järjestykseen.

Matkailumarkkinointi, kuten markkinointi yleisesti, digitalisoituu voimakkaasti kaikkialla maailmassa.  Verkkomyynnin ja mobiilikäytön kasvu, online travel agent (OTA) – toimistojen valta, kuluttajistuminen ja suosittelumarkkinoinnin kasvava merkitys sekä analytiikka, markkinoinnin kohdennus ja automaatio ovat esimerkkejä matkailumarkkinoinnin uusita mahdollisuuksista ja haasteista jotka kehittämistyössä on huomioitava. Nykymatkailija kaipaa tietoa heti ja helposti. Kosketuspinnat matkailijan kanssa ovat moninkertaistuneet.

Menneitä ovat ne ajat, kun matkailija etsi paikkakunnan matkailuinfon ja haki sieltä tarvitsemaansa tietoa. Samaa infoa kuin aiemmin jaetaan täysin uudella tavalla matkailija- ja yrityslähtöisesti. Sosiaalinen media on yksi asiakaspalvelukanava, joka toimii mainiosti aktiivisen tiedottamisen ja asiakaspalvelun välineenä. Siellä voi kertoa muun muassa eri tapahtumista, niiden paikoista ja alkamisajoista. Toimijoiden pitää vain olla aktiivisia ja kertoa etukäteen asioista, eikä odottaa, että joku ottaa yhteyttä.

Matkailumarkkinoinnin perustehtävänä on saada matkailija Savonlinnan seudulle, liikkumaan täällä ja viipymään pitkään. Toimijoiden tehtävänä on tuottaa elämyksiä asiakkaille ja kertoa aktiivisesti omasta tarjonnastaan.

Alueen matkailumarkkinoinnin veturina on toiminut Savonlinna Destination - Visit Saimaa 2020 – hanke. Projektin puitteissa yhteistyössä Mikkelin kanssa on rakennettu Visit Saimaa – verkkopalvelu, jonne on kehitetty ja koottu yritystietoja, sesonkituotteita ja tarjouksia. Verkkopalvelun kautta on tehty sähköistä markkinointia (imago ja response) saksankieliseen Eurooppaan sekä Venäjälle

Lisäksi kiinalaisten toimijoiden kanssa yhteistyössä on tehty markkinointikampanja Kiinan suosituimmissa sosiaalisen median kanavissa (WeChat ja Weibo).  Sosiaalisessa mediassa aktivoitiin näkyvyyttä Instagram, Facebook, Panoramio ja Pinterest alustoilla, mm panostamalla englanninkielisiin sisältöihin. Visit Saimaa ja Visit Savonlinna – verkkopalvelujen rakennetta on kehitetty myös systemaattisesti palvelemaan entistä paremmin niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin asiakkaita.

Syksyn alkuun mennessä Savonlinnan alueella on vieraillut 11 matkanjärjestäjäryhmää Venäjältä, Kiinasta, Iso-Britanniasta, Saksasta, Ranskasta, Italiasta ja Benelux maista. Yhteistyökumppaneina ovat olleet mm Visit Finlandin Finrelax, Stopover ja Outdoor s – ohjelmat. Kohdennettua markkinointia tehtiin myös ulkomailla osallistumalla erilaisiin myyntitapahtumiin: St Petersburg & Saimaa Work Shop for China Pietarissa, markanjärjestäjäworkshop Dublin ja Lontoo, ITB Berliini, Sales Run Paris-Antwerben-Amsterdam, ja VisitFinland China Road Show 9.-16.5.2016. Toimenpiteet ovat konkretisoituneet yhteistyösopimuksiin kiinalaisten ja venäläisten matkanjärjestäjien kanssa. Välittömänä tuloksena esim. 150 kiinalaisen lapsen ja opettajan ryhmä elokuussa 2016 Savonlinnassa. PR työtä ja imagomarkkinointia on tehty isännöimällä kansainvälisiä mediaryhmiä (14); Nordic Magazine Alankomaista, Shanghain ja Pekingin median edustajat Kiinasta (Stopover Finland), bloggari-, toimittaja- ja instagram ryhmiä Venäjältä, kiinalainen matkatoimittaja, italialainen matkakirjailija, espanjalainen mediaryhmä, Itävallan tv dokumenttiryhmä, USAn Lifestyle matkatoimittajat, Lonely Planet sekä muutamia muita omia mediakumppaneita.

Saimaan alueen kaupunkien; Imatra, Lappeenranta, Mikkeli ja Savonlinna, yhteistä matkailumarkkinointia tehostetaan uudella kansainvälisen markkinoinnin yhteistyömallilla. Lisäksi on käyty yhteistyöneuvotteluja Itä-Suomen neljän maakunnan yhteistyöstä sekä Lakeland-alueen ja Visit Finlandin yhteistyöstä. Lakeland- Saimaa – matkailufoorumi järjestettiin Hotel & Spa Resort Järvisydämessä, Rantasalmella 3.-4.2.2016.

Matkailun tueksi on käynnissä myös Discover55 – hanke, joka tähtää kansainväliseen seniorimatkailun kasvuun ja Rural Growth -hanke, joka tarjoaa verkostoja ja työkaluja innovatiiviseen tuote/palvelukehitykseen maaseutumatkailusektorilla. Metsästys- ja kalastusmatkailua Savonlinnan alueella kehitetään Erämatkailu -hankkeen tiimoilta.

Rural Growth workshop Etelä-Savossa kehitettävien ideoiden äärellä -Tiistaina 20.9.2016 klo 17–20 Partalan Kuninkaankartano (Huttulantie 1, Juva) Lue lisää...

 

Lisätietoa
Saimaa Destination| kehitysjohtaja, Pellervo Kokkonen| Puh. 044 758 5472 | pellervo.kokkonen@savonlinna.fi


 

Yritysten ja yrittäjyyden tueksi on tarjolla erilaisia työkaluja ja sparrausta

Savonlinnan yrityspalvelujen erilaiset yritysten tueksi suunnatut tukipalvelut on räätälöity yritysten eri kasvuvaiheiden mukaan; idean jalostamisesta liiketoiminnaksi alkaen, yrityksen perustamiseen ja aina kansainvälisiin kasvupolkuihin. 

Startup sparrausta uusille ideoille

Idean jalostamista liiketoiminnaksi on tukenut viime syksynä käynnistetty ensimmäinen Saimaa StartUp, joka kokosi ideasparraukseen toistakymmentä kiinnostunutta yrittäjää ja yrittäjyydestä kiinnostunutta henkilöä. Ideoista noin kymmentä lähdettiin jalostamaan eteenpäin. Ideoista puolet (5) valittiin Saimaa Summitissa pidettyyn StartUp – kilpailuun jossa asiantuntijaraati valitsi parhaimman kehittämisidean ja antoi muillekin eväitä oman ideansa jatkokehittelyyn. StartUp kisan voittajaksi valittiin Titta Järvensivun Titta’s Fantasy Socks – sukkaneulontakaavat. Saimaa StartUp jatkuu syksyllä uudella kierroksella ja uusia ideoita etsitään taas sparrattavaksi. Tavoitteena koko Saimaan alueen StartUp kilpailu Saimaa Summitissa kesällä 2017. Jos haluat sparrausta ideasta liiketoiminnaksi tutustu Saimaa Startup konseptiin: http://www.saimaastartup.fi/info-suomeksi ja tule mukaan.

Saimaa Startup Kick-off alkavasta uusien ideoiden sparrauksesta Ma 17.10.2016 klo 17-20, osoitteessa Puistokatu 5, Savonlinna. Mahdollisuus tavata viime vuoden Startup toimijoita.

Lisätietoa: https://www.facebook.com/events/1675564809429585/.

Lisätietoa
Saimaa Startup |projektipäällikkö Pasi Raikisto |Puh. +358 40 755 1063 | pasi.raikisto@savonlinna.fiUusia yritystoiminnan jatkajia etsitään

 
Eläkeikää lähestyvää yrittäjää mietityttää usein miten yrityksen käy, kun hän itse luopuu yritystoiminnasta. Pitääkö yritys lopettaa kokonaan vai löytyisikö jostain jatkaja? Kontrahti-hanke auttaa eläköityvää yrittäjää ja yritystoiminnan jatkamisesta kiinnostunutta kohtaamaan, auttaen luopuvaa yrittäjää etsimään jatkajaa toiminnalleen ja neuvomalla omistajanvaihdoksen eri vaiheissa. Yritystoiminnan jatkajaa autetaan mm. liiketoimintasuunnitelman sparrauksessa, selvitetään ostettavan yrityksen elinkelpoisuus ja tuotteen/palvelun elinkaari ja myyntiennusteet sekä kartoitetaan rahoitusmahdollisuuksia rahoituspoolin kautta.

Hankkeessa mukana olevia yrityksiä oli elokuun loppuun mennessä yhteensä 86. Kuluvan vuoden aikana mukaan on tullut yli 20 uutta yritystä ja useita jatkajaehdokkaita. Prosesseissa on ollut yhtä aikaa noin 70 yritystä (osassa omistajanvaihdos on jo toteutunut tai toiminta päättynyt).
Mukana olevista yrityksistä noin puolet hakee julkisesti nimellä tai nimettömänä jatkajaa (osalla jatkaja ehdokas oli jo tiedossa tai löytynyt prosessin aikana). Jatkajaa hakevat yritykset löytyvät Kontrahdin kotisivuilta. Hankkeen yritykset edustavat useita eri aloja; mukana on muun muassa erikoistavarakauppoja, kampaamoja, matkailu-, hotelli- ja ravintola alan sekä teknisen alan yrityksiä.
Kontrahtiin voidaan ottaa mukaan PK- ja mikroyrityksiä miltä alalta tahansa. Tutustu Kontrahti-hankkeeseen osoitteessa www.kontrahti.fi ja Facebook-sivuillamme. Hankkeen tiimoilta järjestetään myös seminaareja ja asiantuntijaluentoja taas syksyllä 2016 – tule mukaan kuulemaan lisää hankkeesta ja omistajanvaihdoksesta!

Lisätietoa:Kontrahti-hanke| yritysneuvoja Katja Remes | Puh. 044 417 4960 | katja.remes@savonlinna.fi  


Uusien yritysten määrä kasvussa

Savonlinnan seudun Uusyrityskeskuksen tilastojen mukaan talousalueelle on perustettu 89 uutta yritystä ja lakkautettu 46 yritystä. Syksyyn mennessä vuoden nettoperustanta ollut + 32 kpl. Kasvua edelliseen vuoteen on hieman vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Uusia työpaikkoja syntynyt noin 133 kpl alkavien yritysten osalta. TE-toimiston Savonlinnan toimipisteelle on annettu syyskuun alkuun mennessä starttilausuntoja 34 ja jatkostarttilausuntoja 14.

Uusyrityskeskukselle on tullut uusia asiakkaita 121. Ulkopuolisen asiantuntijatahon toteuttama Asiakastyytyväisyystutkimus tehtiin keväällä 2016. Arvosanaksi tuli kiitettävä 9- asteikolla 4-10.

Yrityspalvelut | kehityspäällikkö Juhani Rouvinen |Puh. 040 070 4624 | juhani.rouvinen@savonlinna.fi


Venäjän-kaupasta kiinnostuneille


Rajat ylittävän venäjäyhteistyön
tukena toimii Bridgehead – hanke, joka auttaa uusien yrityksien perustamisessa Etelä-Savoon ja suomalaisten yritysten etabloitumisessa Pietariin sekä uusien asiakkaiden hankkimisessa pk-yrityksille.

Kasvua tai yhteistyökumppaneilta Venäjältä ja Suomesta hakeville yrityksille on järjestetty matchmaking – tilaisuuksia Pietarissa ja Savonlinnassa sekä oltu yrittäjien tukena kontaktien haussa ja sijoittajaneuv

otteluissa.  Yhteistyökumppaneina Venäjällä ovat olleet paikalliset kauppakamarit ja yrityskehitysorganisaatiot sekä Venäjän yrittäjäjärjestö Opora Rossii ja Suomessa Etelä-Savon kauppakamari.

Pääkohdealueina ovat olleet Venäjällä Pietari, Kalugan alue, Karjalan tasavalta ja Komin tasavalta sekä Valko-Venäjällä Minsk. Lisäksi venäläisille yrityksille on järjestetty Pietarissa ja Petroskoissa Doing Business in Finland -tilaisuuksia, joissa on opastettu yrityksen perustamisessa Suomeen, kerrottu suomalaisesta ja eteläsavolaisesta yrityskulttuurista, sekä esitelty potentiaalisia investointikohteita, joihin venäläiset yritykset voivat suoraan lähteä mukaan. Kohdealueiden delegaatiot vierailivat myös Saimaa Summitissa Savonlinnassa heinäkuun lopussa.

Vuoden aikana on solmittu yhteistyösopimuksia mm. Kizhin saaren museon kanssa matkailuyhteistyön kehittämiseksi ja OAO Karjalan Tasavallan kehittämiskorporaation kanssa yritysten liiketoiminnan kehittämiseksi ja rajan yli tapahtuvan kaupan edistämiseksi. Työn alla on myös yhteistyöverkoston synnyttäminen ja investointihankkeiden valmistelu luoteisen kehityskäytävän (The North-West Development Corridor –yhteistyö) päähän Syväoroon perustettavan erityistalousalueen mahdollisuuksien hyödyntämiseksi ja Parikkala-Syväoron kansainvälisen rajanylityspaikan toteutumisen ja rajanylittävän liiketoiminnan edistämiseksi.

Bridgehead – hanke päättyy joulukuussa ja nyt luotujen liiketoimintaverkostojen vakiinnuttamiselle ja Venäjäyhteistyölle haetaan jatkoa. Savonlinnan Yrityspalvelut Oy valmistelee yhteistyössä Mikkelin, Imatran ja Lappeenrannan kehitysyhtiöiden sekä Pietarin teollisuus- ja kauppakamarin sekä Venäjän yrittäjyysjärjestö Opora Rossiin kanssa hanketta ENI (European Neighbourhood Instrument) – ohjelmaan koskien rajan ylittävää kaupankäyntiä Pietarin alueen ja Itä-Suomen välillä. Hankevalmistelua varten kuulisimme mielellämme teidän tarpeitanne Crossborder -yrittäjyyttä tukevan yhteistyön kehittämiseksi ja elinvoimaisten yrityshankkeiden läpiviemiseksi tulevaisuudessa.

Pyydämmekin Venäjän kauppaa harkitsevia tai tekeviä yrityksiä vastaamaan oheisen linkin kautta lyhyeen kyselyyn: https://goo.gl/forms/k0Dfrv36JdN4INzy1

Jos olet kiinnostunut etsimään yrityksellesi kasvua ja kumppaneita Venäjän puolelta, niin ota yhteyttä Bridgehead -asiamieheen!

Lisätietoa

Bridgehead-hanke | projektipäällikkö Elina Silvennoinen |Puh. 044 571 5850 |elina.silvennoinen@savonlinna.fi

Bridgehead-hanke | Bridgehead –asiamies Valeri Zhuk |Puh. 0500 399 839 |valeri.zhuk@byrokarelia.fi


Kasvuhakuisten PK-yritysten sparrausta

Kasvuhaluisille yrityksille on suunnattu Mikkelin kehittämisyhtiö Miksein kanssa toukokuussa käynnistetty AKTIVAATTORI – hanke, joka sparraa kasvuhakuisten Pk-yritysten liiketoimintaosaamista ja kilpailukykyä - rakentamalla tarkoituksenmukaisia ja yrityksen resursseihin peilattuja kehittämisen polkuja sekä hyödyntäen mm erilaisia julkisia rahoitusratkaisuja. Kohteena ovat kaupallistamishankkeet, myynnin ja markkinoinnin työkalut sekä markkinoilla läsnäolon rakentamisen ja tuen digitaaliset ratkaisut. Tilausta sparraukselle selvästi on sillä ensimmäiset kehittämishankkeet on jo käynnistetty.

Lisätietoa:
Aktivaattori –hanke | yrityskehittäjä Matti Muhonen | Puh. 040 506 6575 |matti.muhonen@savonlinna.fi Yhteistyössä Kehitysyhtiö Miksei Mikkeli OyKaupunkikeskusta työkohteena

Olavinkadun katuremontti on hyvässä vauhdissa ja Puistokadun katuremontti juuri alkanut. Lisäksi kaupunkikeskusta on saanut kesän mittaan monia pieniä parannuksia puistopenkeistä alkaen.   Infrakohteiden lisäksi kaupunkikeskustassa kehitetään kaupallista yhteistyötä.

Siun ja miun Savonlinna -hankkeen kehittämistyöllä parannetaan mm. kaupunkikeskustan palveluiden näkyvyyttä ja edistetään kaupan verkostomaista yhteistyötä. Saavutettavuuden parantamiseksi on laadittu sähköinen shoppingsavonlinna.fi -sivusto.

Kaupunkikeskustan shopping-sivusto  

Tutustu liikkeiden Sinulle tekemiin tarjouksiin ja hyödynnä paikkatietoa: www.shoppingsavonlinna.fi tai https://www.facebook.com/shoppingsavonlinna/

Kaupunkikeskustan 3-ulotteinen mallinnus valmistuu työkaluksi

Kaupunkikeskustan potentiaalia investointiympäristönä tullaan havainnollistamaan 3-ulotteisella mallilla. Savonlinnan Yrityspalvelut Oy teki kesäkuun lopussa sopimuksen Blom Kartta Oy:n kanssa Savonlinnan kaupunkikeskustan nykytilanteen 3-ulotteisesta mallinnuksesta.  Mallinnusalue on noin 800 ha ja ulottuu Laitaatsillasta Vuohisaaren satamaan. Lisäksi mallinnetaan Nojanmaan yritystoimintojen alue (Itäkeskus). Lopputuloksena syntyy kokonaan viistoilmakuvista tuotettu fotorealistinen kaupunkimalli. Viistoilmakuvauslennot lennettiin kesällä mittausdatan hankkimiseksi. Mallinnus valmistuu loppusyksyllä.

Mallinnusta tullaan käyttämään laajasti kaupungin organisaatiossa, erityisesti kaupunkisuunnittelussa suunnitelmien 3-ulotteiseen havainnollistamiseen. Mallinnus on paitsi suunnittelun apuväline niin myös kaupunkimarkkinoinnin ja visioinnin työkalu. Tarkoitus on, että 3D-mallia päivitetään ja, että siihen voidaan istuttaa tulevaisuuden suunnittelukohteita.  Kaupunkikeskustan 3D-mallinnuksen hankinta valmisteltiin Savonlinnan Yrityspalvelut Oy:n ja kaupungin teknisen toimen yhteistyönä.

3D-mallinnus sisältyy hankerahoitukseen ja sitä osarahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto 60 %:n tuella kokonaiskustannuksista, jotka ovat noin 36.000 euroa.  Hinta pitää sisällään maastotyöt, kuvauslennon, 3D-kaupunkimallinnuksen, viistokuvat ja muut lopputuotteet.

Lisätietoa
Siun ja miun Savonlinna-hanke | kehittämispäällikkö Riitta Vahela-Kohonen | Puh. 044 571 5831 | riitta.vahela-kohonen@savonlinna.fi

Sakke ry | kyläpäällikkö Olli Österlund | Puh. 044 065 4976 | info@savonlinnankeskusta.fi

 
Saimaa Summit – Ristiaallokkoa Savonlinnasalissa to 28.7.2016

Saimaa Summit 2016 kokosi Savonlinnasaliin Torstaina 28.7.2016 suuren joukon Saimaan alueen mahdollisuuksista ja kansainvälisestä yhteistyöstä kiinnostuneita yrityksiä, elinkeinoelämän sidosryhmien edustajia, alueen päättäjiä sekä liikemaailman asiantuntijoita. Kansainvälistä henkeä loivat ulkomaalaiset delegaatiot Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Kiinasta.

Ennakkoilmoittautuneita oli 362 mukaan lukien myös puhujat. Osallistujista noin 40 osallistui Terveysmatkailufoorumin workshopiin iltapäivällä.  Tapahtuma sai asiakaspalautekyselyssä yleisarvosanan 4 (asteikolla 1-5) ja tapahtuman tunnelmaa ja ilmapiiriä pidettiin erittäin onnistuneena.  Verkostoituminen oli yksi tärkeimmistä syistä tapahtumaan osallistumiselle. Startupeille ja suorille kohtaamisille (Meeting Point) toivottiin jatkoa. Tarjonnasta antoisimmiksi arvioitiin ministeri Raimo Sailas Sote puheenvuoro, yrittäjä Helena Puontin terveysmatkailun nykytilan katsaus ja Seppo Remeksen venäjä alustus. Bruce Oreck valloitti amerikkalaisella esiintymisellään ja Pekka Pouta, paljasjalkaisena savonlinnalaisena, sai positiivista palautetta. Kurkkaa:  https://www.facebook.com/SaimaaSummit/

Post Summit päivänä 29.7.; Etelä-Savon tiedeseura ry:n järjestämä yliopistoseminaari herätteli keskustelua koulutuksen ja tutkimustoiminnan kehittämisestä ja tulevaisuudesta Saimaan alueella. Yliopistoseminaariin osallistui yli 100 henkeä ja sitä pidettiin hyvänä areenana koulutuskeskusteluun. Saimaa Summitin jatko on vielä avoinna kaupunginorganisaation uudelleenjärjestelyistä johtuen. 


Palvelut yrityksille

Aloittavat yritykset

Mikäli ajatuksenasi on uuden yrityksen perustaminen, meiltä saat apua liikeidean arvioimisessa, liiketoimintasuunnitelmien teossa, rahoitusratkaisujen etsimisessä, yritysmuodon valinnassa, lupasioissa, toimitilakysymyksissä tai valmiin yrityksen ostamisessa.